24 Şubat 2012 Cuma

Fan Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

     Bilgisayarlarımız elektrikle çalışan aletler oldukları için doğal olarak kullanıldıkça ısınacaklardır ve bu ısıyı düşürme görevi kasa içindeki fanlara verilmiştir. Kasa içinde düzgün hava döngüsü sağlamak çok önemlidir ve bunun için görevini tam olarak yerine getiren fanlara ihtiyacımız vardır. Eğer kasa içindeki hava döngüsü düzgün olmazsa ya da kasa içindeki parçaların üzerindeki fanlar düzgün bir şekilde görevini yerine getirmezse bilgisayarınız çok ısınacak bu da kilitlenmelere, kapanmalara daha da kötüsü bazı parçaların hasar almasına sebep olacaktır. Bu yazımda fan temizliği ve bakımı nasıl yapılır, bunları yaparken nelere dikkat etmek gereklidir elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

  1. İlk önce düzgün tornavidalar kullanarak kasamızın kapağını açalım.
  2. Açtığınızda ilk gözünüze çarpan şey büyük ihtimalle bir toz - pislik yığını olacaktır, bu sizin gözünüzü korkutmasın ufak bir işlemle onlardan kurtulacağız.
  3. Elimizde eğer kompresor varsa işimiz çok kolay olacaktır. Kasamızın içine doğru ve fanların üzerine kompresor tuttuğumuzda tozların büyük çoğunluğundan kurtulmuş oluruz. Eğer yoksa bunun yerine saç kurutma makinesi kullanabiliriz. Eğer elimizde kompresor varsa alttaki maddeleri geçerek 6. maddeden devam edebilirsiniz.
  4. Anakartın üzerinde, ekran kartımızın üzerinde (her modelde değil) ve kasamızın içinde bulunan fanlara saç kurutma makinesi ile (mümkünse soğuk) hava üfleyelim. Üzerindeki tozların çoğunluğundan kurtulmuş olacaksınız. Aynı havayı kasanın içine genel bir şekilde de tutalım.
  5.  Bir elektrik süpürgesi yardımı ile dağılan tozu çekelim. Böylece artık kaba toz yığınımızdan kurtulmuş oluruz.
  6. Fanların  yapraklarını bir bez yardımı ile silebiliriz. Hafif nemli bir bez olması daha iyi olur, biraz uğraştırıcı bir iş fakat fanlarımızın doğru çalışmasını istiyorsak temizlememiz gerekir.
  7. Fan yaprakları dışında kalan yerleri bir kulak çubuğu yardımı ile temizleyebiliriz. 
  8. Fanlarımızın ortasında genelde yapışkan etiketler bulunur. Bunları kaldıralım, tam orta noktasında plastik bir daire bulunmaktadır. Bunu da kaldırdığımızda fan motoruna ulaşmış oluyoruz. Tam o delikten içeri ''makine yağı'' damlatmaya başlayalım. Her iki damlada bir fan yapraklarını elimizle döndürelim. Ta ki yağ dolup artık gitmemeye başlayana kadar. Bu işlemi tamamladıktan sonra ortadaki plastiği geri takalım ve fanımızı geri monte edelim.
  9. Fanlarımızın hepsini geri monte ettikten sonra bilgisayarımızı çalıştırmadan genel bir kontrol yapalım. 
     İşlemimiz sona erdi, artık tertemiz fanlarınızı sessiz, bilgisayarınızı serin bir şekilde kullanabilirsiniz:)

     
Not: Fan sökmek sanıldığı kadar zor bir iş değildir. Kasa üzerindekileri dört yanından vidalar tutar, ilk önce bunları söküp sonra elektrik kablosunu çıkarttığınızda fan sökülmüş olacaktır. Ekran kartı üzerindeki fanı yağlarken fanı değil, ekran kartını sökmeliyiz. Eğer bu konuda tecrübeli değilseniz bu işi, işlemci üzerindeki fanı söküp yapmanızı tavsiye etmem. Üzerinde yapmanız sizin yararınıza olur, işlemci fanını tutan tırnaklar çok hassastır ve yanlış müdahele sonucu her an kırılabilir.
     

     




Kasayı Oluşturan Temel Parçalar 2

     Evet arkadaşlar ''Kasayı Oluşturan Temel Parçalar'' adlı yazıma kaldığım yerden işlemci, sabit disk ve optik okuyucuları anlatarak devam ediyorum.

     İşlemci: İşlemcinin ingilizce kısaltması CPU (Central Process Unit) yani merkezi işlem birimidir. Adı üzerinde bilgisayarımızdaki işlemleri yapan cihazdır. Sizin verdiğiniz her komut kesinlikle işlemciye uğrar ve ondan sonra diğer parçalara iletilir. Burada işlem yapmaktan kastımız; işlemci üzerine gelen verilerin işlenmesi  ve işlemcinin yeni veriler oluşturabilmesidir. Ayrıca bilgisayar içindeki birimler arasındaki veri akışını sağlar. İşlemcinin yaptığı iş mantıken oldukça basittir. Örneğin; Müzik dinleme. Siz müzik dinlerken sabit diskten müzik verileri işlemci üzerine gelir ve işlemci bunları işleyerek ses kartına aktarır ki müzik dinlenebilsin. 

      Günümüzde işlemciler sadece bilgisayarlarda kullanılmaz. Günlük hayatta kullandığımız çoğu aletin içinde işlemciler vardır. Örneğin; Cep telefonları, çamaşır makineleri, fotoğraf makineleri... Fakat buralarda kullanılan işlemciler genellikle bilgisayarımızdaki kadar gelişmiş değillerdir.

     Sabit Disk: Sabit diske kısaca verilerimizi depoladığımız yer diyebiliriz. Ram'den farkını bir önceki yazımda belirtmiştim. Sabit diskte veriler elektrik kesildiği zaman bile depolanabilir, yani sürekli bir depolama imkanı vardır. Ram'den yavaş çalışmasının nedeni ise mekanik bir yapıya sahip olmasıdır. Sabit diski kapalı bir kutu içindeki bir dvd gibi düşünebilirsiniz. İçerisinde metal diskler vardır. (Genellikle birden fazla). Bu diskler sabit diskimizin sağlayabildiği devir sayısı kadar dönerken içerisindeki okuyucu kafalarda okuma yazma işlemini gerçekleştirir.
    Not: İşlemciler aynı anda milyonlarca komut işleyebilir. Sabit diskler bunun hızına yetişemez bu yüzden onlar yerine ramlar kullanılır demiştik. Fakat ram, eğer o anda işlemcinin gönderdiği kadar işlemi depolamaya yetmiyorsa sabit diskler ram gibi kullanılmaya başlar. Bu olaya ''sanal bellek'' kullanımı denir. Sanal belleğiniz kullanılmaya başladığında bilgisayarınız çok yavaş çalışmaya başlayacaktır. İşte burada bir ram yerine sabit disk kullanılsaydı bilgisayarınızda oluşan farkı rahatça görebilirsiniz. Böyle bir durumda o an kullanmadığınız, gereksiz programların hepsini kapatmalısınız.

     Optik Okuyucular: Kendi bilgisayarımızdaki verileri sabit diskimize depo ettik. Fakat bunu bir bilgisayardan başka bir bilgisayara taşımak istediğimizde ne yapacağız? İşte burada dvd\cd ler, usb flash bellekler, taşınabilir hard diskler devreye girmektedir. Burada dvd\cd bilgisayarımıza okutmak için bir cihaza ihtiyacımız var. İşte burada da optik okuyucular kullanılmaktadır. Kullandığımız dvd ler içerisinde herhangi bir veri (ses,müzik,program) saklamaya yarar ve bunları kendi hard diskimize optik okuyuclar sayesinde göndeririz. Optik okuyucular da hard disklerden çok daha yavaş çalışmaktadır ve onlar kadar veri depolayamazlar. Bir de taşınırken dvd\cd lerimizin çizilme - bozulma riski vardır, bu da bilgilerimizin kaybolmasına sebep olabilmektedir. Optik okuyucular dvd\cd leri içerisindeki lazer okuyucular sayesinde okumaktadır ve mekanik bir yapıya sahip olduklarından kolay bozulabilmektedirler.


23 Şubat 2012 Perşembe

Kasayı Oluşturan Temel Parçalar

     Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi kasa bilgisayarınızın belki de en önemli parçasıdır. Aslında herşey kasa içinde olup biter diyebiliriz. Siz giriş birimleri ile komut verirsiniz kasa içindeki parçalar bu komutları işler ve çıkış birimi (örnek:monitör) size verdiğiniz komutun sonucunu gösterir. Tabi kasa sadece metal bir kutudan ibaret değil, içinde bazı parçalar da barındırıyor. Bu parçalardan en temel olanları; güç kaynağı, anakart, ekran kartı, bellek (ram), işlemci, hard disk ve optik okuyuculardır. Bu yazımda elimden geldiğince bu parçaları anlatacağım.

     Güç Kaynağı: Güç kaynağı bilgisayarınızın çalışması için gerekli olan elektriği kasa içindeki parçalara dağıtan elemandır. Bir kablo yardımı ile prize bağlanır ve elektriği buradan alır. Aynı zamanda voltaj değişimlerinde bilgisayarınızın parçalarının zarar görmesini de önler. Kaliteli güç kaynakları üzerinde yazan güç değerini tam olarak sağlarken, kalitesiz olanlar genelde üzerinde yazanın yarısını bile sağlamakta güçlük çekerler ve en ufak bir elektrik dalgalanmasında bilgisayarınızın arzalanması için açık kapıdırlar.


     Anakart: Anakart kasa içindeki diğer parçaların, üzerine bi bakımdan inşa edildiği elemandır. Ekran kartı, işlemci, sabit disk, optik okuyucu ve bellek bu parçanın üzerine takılır ve yapının temelini oluşturur. Hepsinin iletişimde olmasını sağlayan eleman gibi görebiliriz. Ayrıca klavye, fare, usb ve buna benzer girişleri de üzerinde bulundurur.


     Ekran Kartı: Ekran kartı anakartın üzerine monte edilir ve sizin girdiğiniz komutları görüntüye dönüştürerek monitöre gönderir. Dahili ve harici olmak üzere iki çeşidi vardır. Dahili ekran kartları anakartlarla bütünleşik kartlardır ve genelde performansları harici kartlara göre düşüktür. Standart günlük kullanım içindirler. Harici kartların performansları dahili kartlara göre çok daha yüksektir ve oyunlar, grafik uygulamaları gibi yüksek grafik performansı isteyen uygulamalar için kullanılır.


      Bellek (RAM): Bellekler temelde sabit disklerle aynı görevi görürler yani üzerinde bilgi depolanır fakat farkları sabit disklerden çok daha hızlı çalışmaları ve üzerindeki bilgilerin geçici olarak depolanmasıdır. İşlemci o an hangi programı\programları çalıştırıyorsa onun hakkındaki bilgileri genellikle ram üzerinde depo eder. Yani ram miktarınız ne kadar çoksa işlemci çalıştığı uygulama hakkındaki bilgileri o kadar çok ram üzerine depo edebilir ve oradan okuyabilir, bu da bilgisayarınızın hızlı çalışmasını sağlar.


     Yazımı burada sonlandırıyorum. İşlemci, sabit disk ve optik okuyucular hakkındaki bilgileri bundan sonraki yazımda vereceğim. Herkese bol teknolojili günler dilerim:)




Bir Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçalar

     Bilgisayarlar temel olarak dört ana parçadan oluşur. Bunlar kasa, monitör, klavye ve faredir ve bir masaüstü bilgisayarın olmazsa olmazlarındandır. Laptoplarda ise fare yerine touchpad dediğimiz bir giriş aracı kullanılabilir. Şimdi size bu ana parçaları tanıtacağım:

   
     Kasa: Bilgisayarı oluşturan parçaların içine takıldığı genelde metalden yapılan kutudur. Yatay ve dikey olmak üzere ikiye ayrılır fakat yatay (slim) kasalar öncelerde kullanılmaktaydı, günümüzde kullanımını görmek zordur. Artık dikey (tower) kasalar kullanılmaktadır ve yatay kasalara göre daha geniş kullanım alanı sunmaktadırlar. Kasayı oluşturan parçalara başka bir yazımda değineceğim.




     Monitör:  Kasanın içinde bulunan bir parça olan ekran kartından sinyalleri gözümüzün görebileceği formata çeviren alettir. Monitörlerin kalitesini belirleyen çeşitli özellikleri vardır. Bunlar; Çözünürlük (netlik), yenileme hızı, büyüklüğüdür.

       Klavye ve fare: Bilgisayarların kasaya bağlı olan giriş birimleridir, kısaca bilgisayara komutları bu cihazlar sayesinde verirsiniz. Siz bu cihazlarla bir komut girdiğinizde bilgisayarın işlemcisi onu işleyerek ekrana verir ve girdiğiniz komutun sonucunu görürsünüz.

      Touchpad: Farelerin laptoplarda kullanılan versiyonu da diyebiliriz. Fare gibi hareket ettirerek kullanmak yerine, komutları parmağınızı üzerinde gezdirerek verirsiniz. Kullanımı fare kadar rahat değildir fakat yanınızda sürekli bir fare taşıma zorluğunu üzerinizden atar.





Başlarken

     Bilgisayarlar artık hayatımızın vazgeçilmezlerinden... İş yerlerinde, evlerde, okullarda, günlük yaşantımızda yani kısaca hayatımızın neredeyse her yerinde kullanılıyor ve gün geçtikçe kullanım alanı da bununla ortantılı olarak artış gösteriyor. Tabi sürekli artan kullanım alanı, sürekli artan bir sorun bütününü de beraberinde getiriyor.

     Bu blogu açmamın amacı sizlere bu sorunlarda bilgim dahilinde yardımcı olmak ve bilgisayarlar konusunda sizinde çok işinize yarayacak bilgiler vermek. Aslında size çok büyük gibi gelen bazı sorunların ne kadar basit çözüldüğünü göreceksiniz ve bu sorunları siz! çözeceksiniz. Bunların dışında blogumda bilgisayarlar ve teknoloji hakkında güncel bilgiler de vereceğim.

     Herkese keyifli okumalar diliyorum, umarım hiçbir sorununuz çözümsüz kalmaz :)