24 Şubat 2012 Cuma

Kasayı Oluşturan Temel Parçalar 2

     Evet arkadaşlar ''Kasayı Oluşturan Temel Parçalar'' adlı yazıma kaldığım yerden işlemci, sabit disk ve optik okuyucuları anlatarak devam ediyorum.

     İşlemci: İşlemcinin ingilizce kısaltması CPU (Central Process Unit) yani merkezi işlem birimidir. Adı üzerinde bilgisayarımızdaki işlemleri yapan cihazdır. Sizin verdiğiniz her komut kesinlikle işlemciye uğrar ve ondan sonra diğer parçalara iletilir. Burada işlem yapmaktan kastımız; işlemci üzerine gelen verilerin işlenmesi  ve işlemcinin yeni veriler oluşturabilmesidir. Ayrıca bilgisayar içindeki birimler arasındaki veri akışını sağlar. İşlemcinin yaptığı iş mantıken oldukça basittir. Örneğin; Müzik dinleme. Siz müzik dinlerken sabit diskten müzik verileri işlemci üzerine gelir ve işlemci bunları işleyerek ses kartına aktarır ki müzik dinlenebilsin. 

      Günümüzde işlemciler sadece bilgisayarlarda kullanılmaz. Günlük hayatta kullandığımız çoğu aletin içinde işlemciler vardır. Örneğin; Cep telefonları, çamaşır makineleri, fotoğraf makineleri... Fakat buralarda kullanılan işlemciler genellikle bilgisayarımızdaki kadar gelişmiş değillerdir.

     Sabit Disk: Sabit diske kısaca verilerimizi depoladığımız yer diyebiliriz. Ram'den farkını bir önceki yazımda belirtmiştim. Sabit diskte veriler elektrik kesildiği zaman bile depolanabilir, yani sürekli bir depolama imkanı vardır. Ram'den yavaş çalışmasının nedeni ise mekanik bir yapıya sahip olmasıdır. Sabit diski kapalı bir kutu içindeki bir dvd gibi düşünebilirsiniz. İçerisinde metal diskler vardır. (Genellikle birden fazla). Bu diskler sabit diskimizin sağlayabildiği devir sayısı kadar dönerken içerisindeki okuyucu kafalarda okuma yazma işlemini gerçekleştirir.
    Not: İşlemciler aynı anda milyonlarca komut işleyebilir. Sabit diskler bunun hızına yetişemez bu yüzden onlar yerine ramlar kullanılır demiştik. Fakat ram, eğer o anda işlemcinin gönderdiği kadar işlemi depolamaya yetmiyorsa sabit diskler ram gibi kullanılmaya başlar. Bu olaya ''sanal bellek'' kullanımı denir. Sanal belleğiniz kullanılmaya başladığında bilgisayarınız çok yavaş çalışmaya başlayacaktır. İşte burada bir ram yerine sabit disk kullanılsaydı bilgisayarınızda oluşan farkı rahatça görebilirsiniz. Böyle bir durumda o an kullanmadığınız, gereksiz programların hepsini kapatmalısınız.

     Optik Okuyucular: Kendi bilgisayarımızdaki verileri sabit diskimize depo ettik. Fakat bunu bir bilgisayardan başka bir bilgisayara taşımak istediğimizde ne yapacağız? İşte burada dvd\cd ler, usb flash bellekler, taşınabilir hard diskler devreye girmektedir. Burada dvd\cd bilgisayarımıza okutmak için bir cihaza ihtiyacımız var. İşte burada da optik okuyucular kullanılmaktadır. Kullandığımız dvd ler içerisinde herhangi bir veri (ses,müzik,program) saklamaya yarar ve bunları kendi hard diskimize optik okuyuclar sayesinde göndeririz. Optik okuyucular da hard disklerden çok daha yavaş çalışmaktadır ve onlar kadar veri depolayamazlar. Bir de taşınırken dvd\cd lerimizin çizilme - bozulma riski vardır, bu da bilgilerimizin kaybolmasına sebep olabilmektedir. Optik okuyucular dvd\cd leri içerisindeki lazer okuyucular sayesinde okumaktadır ve mekanik bir yapıya sahip olduklarından kolay bozulabilmektedirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder