23 Şubat 2012 Perşembe

Kasayı Oluşturan Temel Parçalar

     Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi kasa bilgisayarınızın belki de en önemli parçasıdır. Aslında herşey kasa içinde olup biter diyebiliriz. Siz giriş birimleri ile komut verirsiniz kasa içindeki parçalar bu komutları işler ve çıkış birimi (örnek:monitör) size verdiğiniz komutun sonucunu gösterir. Tabi kasa sadece metal bir kutudan ibaret değil, içinde bazı parçalar da barındırıyor. Bu parçalardan en temel olanları; güç kaynağı, anakart, ekran kartı, bellek (ram), işlemci, hard disk ve optik okuyuculardır. Bu yazımda elimden geldiğince bu parçaları anlatacağım.

     Güç Kaynağı: Güç kaynağı bilgisayarınızın çalışması için gerekli olan elektriği kasa içindeki parçalara dağıtan elemandır. Bir kablo yardımı ile prize bağlanır ve elektriği buradan alır. Aynı zamanda voltaj değişimlerinde bilgisayarınızın parçalarının zarar görmesini de önler. Kaliteli güç kaynakları üzerinde yazan güç değerini tam olarak sağlarken, kalitesiz olanlar genelde üzerinde yazanın yarısını bile sağlamakta güçlük çekerler ve en ufak bir elektrik dalgalanmasında bilgisayarınızın arzalanması için açık kapıdırlar.


     Anakart: Anakart kasa içindeki diğer parçaların, üzerine bi bakımdan inşa edildiği elemandır. Ekran kartı, işlemci, sabit disk, optik okuyucu ve bellek bu parçanın üzerine takılır ve yapının temelini oluşturur. Hepsinin iletişimde olmasını sağlayan eleman gibi görebiliriz. Ayrıca klavye, fare, usb ve buna benzer girişleri de üzerinde bulundurur.


     Ekran Kartı: Ekran kartı anakartın üzerine monte edilir ve sizin girdiğiniz komutları görüntüye dönüştürerek monitöre gönderir. Dahili ve harici olmak üzere iki çeşidi vardır. Dahili ekran kartları anakartlarla bütünleşik kartlardır ve genelde performansları harici kartlara göre düşüktür. Standart günlük kullanım içindirler. Harici kartların performansları dahili kartlara göre çok daha yüksektir ve oyunlar, grafik uygulamaları gibi yüksek grafik performansı isteyen uygulamalar için kullanılır.


      Bellek (RAM): Bellekler temelde sabit disklerle aynı görevi görürler yani üzerinde bilgi depolanır fakat farkları sabit disklerden çok daha hızlı çalışmaları ve üzerindeki bilgilerin geçici olarak depolanmasıdır. İşlemci o an hangi programı\programları çalıştırıyorsa onun hakkındaki bilgileri genellikle ram üzerinde depo eder. Yani ram miktarınız ne kadar çoksa işlemci çalıştığı uygulama hakkındaki bilgileri o kadar çok ram üzerine depo edebilir ve oradan okuyabilir, bu da bilgisayarınızın hızlı çalışmasını sağlar.


     Yazımı burada sonlandırıyorum. İşlemci, sabit disk ve optik okuyucular hakkındaki bilgileri bundan sonraki yazımda vereceğim. Herkese bol teknolojili günler dilerim:)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder