24 Şubat 2012 Cuma

Fan Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

     Bilgisayarlarımız elektrikle çalışan aletler oldukları için doğal olarak kullanıldıkça ısınacaklardır ve bu ısıyı düşürme görevi kasa içindeki fanlara verilmiştir. Kasa içinde düzgün hava döngüsü sağlamak çok önemlidir ve bunun için görevini tam olarak yerine getiren fanlara ihtiyacımız vardır. Eğer kasa içindeki hava döngüsü düzgün olmazsa ya da kasa içindeki parçaların üzerindeki fanlar düzgün bir şekilde görevini yerine getirmezse bilgisayarınız çok ısınacak bu da kilitlenmelere, kapanmalara daha da kötüsü bazı parçaların hasar almasına sebep olacaktır. Bu yazımda fan temizliği ve bakımı nasıl yapılır, bunları yaparken nelere dikkat etmek gereklidir elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

  1. İlk önce düzgün tornavidalar kullanarak kasamızın kapağını açalım.
  2. Açtığınızda ilk gözünüze çarpan şey büyük ihtimalle bir toz - pislik yığını olacaktır, bu sizin gözünüzü korkutmasın ufak bir işlemle onlardan kurtulacağız.
  3. Elimizde eğer kompresor varsa işimiz çok kolay olacaktır. Kasamızın içine doğru ve fanların üzerine kompresor tuttuğumuzda tozların büyük çoğunluğundan kurtulmuş oluruz. Eğer yoksa bunun yerine saç kurutma makinesi kullanabiliriz. Eğer elimizde kompresor varsa alttaki maddeleri geçerek 6. maddeden devam edebilirsiniz.
  4. Anakartın üzerinde, ekran kartımızın üzerinde (her modelde değil) ve kasamızın içinde bulunan fanlara saç kurutma makinesi ile (mümkünse soğuk) hava üfleyelim. Üzerindeki tozların çoğunluğundan kurtulmuş olacaksınız. Aynı havayı kasanın içine genel bir şekilde de tutalım.
  5.  Bir elektrik süpürgesi yardımı ile dağılan tozu çekelim. Böylece artık kaba toz yığınımızdan kurtulmuş oluruz.
  6. Fanların  yapraklarını bir bez yardımı ile silebiliriz. Hafif nemli bir bez olması daha iyi olur, biraz uğraştırıcı bir iş fakat fanlarımızın doğru çalışmasını istiyorsak temizlememiz gerekir.
  7. Fan yaprakları dışında kalan yerleri bir kulak çubuğu yardımı ile temizleyebiliriz. 
  8. Fanlarımızın ortasında genelde yapışkan etiketler bulunur. Bunları kaldıralım, tam orta noktasında plastik bir daire bulunmaktadır. Bunu da kaldırdığımızda fan motoruna ulaşmış oluyoruz. Tam o delikten içeri ''makine yağı'' damlatmaya başlayalım. Her iki damlada bir fan yapraklarını elimizle döndürelim. Ta ki yağ dolup artık gitmemeye başlayana kadar. Bu işlemi tamamladıktan sonra ortadaki plastiği geri takalım ve fanımızı geri monte edelim.
  9. Fanlarımızın hepsini geri monte ettikten sonra bilgisayarımızı çalıştırmadan genel bir kontrol yapalım. 
     İşlemimiz sona erdi, artık tertemiz fanlarınızı sessiz, bilgisayarınızı serin bir şekilde kullanabilirsiniz:)

     
Not: Fan sökmek sanıldığı kadar zor bir iş değildir. Kasa üzerindekileri dört yanından vidalar tutar, ilk önce bunları söküp sonra elektrik kablosunu çıkarttığınızda fan sökülmüş olacaktır. Ekran kartı üzerindeki fanı yağlarken fanı değil, ekran kartını sökmeliyiz. Eğer bu konuda tecrübeli değilseniz bu işi, işlemci üzerindeki fanı söküp yapmanızı tavsiye etmem. Üzerinde yapmanız sizin yararınıza olur, işlemci fanını tutan tırnaklar çok hassastır ve yanlış müdahele sonucu her an kırılabilir.
     

     




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder