23 Şubat 2012 Perşembe

Bir Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçalar

     Bilgisayarlar temel olarak dört ana parçadan oluşur. Bunlar kasa, monitör, klavye ve faredir ve bir masaüstü bilgisayarın olmazsa olmazlarındandır. Laptoplarda ise fare yerine touchpad dediğimiz bir giriş aracı kullanılabilir. Şimdi size bu ana parçaları tanıtacağım:

   
     Kasa: Bilgisayarı oluşturan parçaların içine takıldığı genelde metalden yapılan kutudur. Yatay ve dikey olmak üzere ikiye ayrılır fakat yatay (slim) kasalar öncelerde kullanılmaktaydı, günümüzde kullanımını görmek zordur. Artık dikey (tower) kasalar kullanılmaktadır ve yatay kasalara göre daha geniş kullanım alanı sunmaktadırlar. Kasayı oluşturan parçalara başka bir yazımda değineceğim.




     Monitör:  Kasanın içinde bulunan bir parça olan ekran kartından sinyalleri gözümüzün görebileceği formata çeviren alettir. Monitörlerin kalitesini belirleyen çeşitli özellikleri vardır. Bunlar; Çözünürlük (netlik), yenileme hızı, büyüklüğüdür.

       Klavye ve fare: Bilgisayarların kasaya bağlı olan giriş birimleridir, kısaca bilgisayara komutları bu cihazlar sayesinde verirsiniz. Siz bu cihazlarla bir komut girdiğinizde bilgisayarın işlemcisi onu işleyerek ekrana verir ve girdiğiniz komutun sonucunu görürsünüz.

      Touchpad: Farelerin laptoplarda kullanılan versiyonu da diyebiliriz. Fare gibi hareket ettirerek kullanmak yerine, komutları parmağınızı üzerinde gezdirerek verirsiniz. Kullanımı fare kadar rahat değildir fakat yanınızda sürekli bir fare taşıma zorluğunu üzerinizden atar.





2 yorum: